Per a CNT l’acord europeu «serà un nou ariet en l’aplicació de reformes en contra de la classe treballadora»

El pla per la recuperació europea comportarà noves reformes estructurals

  • Segons CNT, aquest acord tan celebrat pel Govern Espanyol «serà un nou ariet en l’aplicació de reformes en contra de la classe treballadora»
  • «Amb prou feines hi ha variacions de fons en el que respecta a la gestió de la Gran Recessió de 2008», ha subratllat la central anarcosindicalista

Des de la Confederació Nacional del Treball, la lectura i anàlisi que es fa de l’acord no és gens positiva. La batalla mediàtica s’ha centrat en el muntant que correspondrà a cada estat, passant d’uns 500.000 milions d’euros inicials a 390.000 milions. La resta de les quantitats seran mitjançant préstecs. També s’ha ressaltat que s’inclourà el finançament de projectes per afrontar el canvi climàtic. No obstant això, la proposta acordada té grans similituds amb la del 26 de novembre de 2008; a la qual va seguir una dècada de retallades i pèrdua en els drets de la classe treballadora.

Una de les qüestions més greus, que els signataris no han ressaltat, són els «Plans Nacionals de Recuperació i Resiliència» que han de desenvolupar els Estats, en els quals hauran de reflexa les reformes que aplicaran els estats membre. Això implica que les subvencions directes que haurà de rebre el Regne d’Espanya seran condicionades, tenint com a condicions l’equilibri dels pressupostos públics i l’aplicació de reformes estructurals. És una qüestió molt greu i que afectarà a les persones que més estan patint la crisi, establint la Unió Europea als estats per la dècada de 2020 un full de ruta que va pel mateix camí de les retallades que van començar amb la Gran Recessió i condemnaren a la misèria i exclusió social a milers i milers de persones treballadores.

La CNT també denuncia que aquest pla per la recuperació condemnarà a l’economia de l’estat espanyol a seguir sent totalment subsidiària i depenent de les decisions que es prenguin en altres estats, impossibilitant qualsevol esforç de reindustrialitzar l’economia i fomentar el canvi de model productiu de serveis turístics a altres més sostenibles amb el medi ambient i que possibiliti la creació d’ocupació de qualitat. Seran els estats membre els que valorin què pugui considerar-se part dels Plans Nacionals de Recuperació i Resiliència: no permetran que el territori es reindustrialitzi si això suposa competència per les seves economies, a més de tenir interessos en futures privatitzacions que s’apliquin.

El pla tampoc ha valorat deixar de costat el Pacte d’Estabilitat i Creixement, que fixa les condicions d’endeutament públic. En moments en els que es necessita una despesa pública creixent (sanitat, entre d’altres), els límits pressupostaris d’anys anteriors seguiran essent els mateixos. Es seguirà impedint que el Banc Central Europeu financi el deute públic dels estats, motiu pel qual, en un context de major endeutament degut a la crisi de la Covis-19, els grans capitals especuladors estan a l’espera que es recorri als mercats, amb l’extorsió que suposen a administracions que sortin de la línia marcada per ells.

A més a més, amb aquest acord, queda en evidència l’absència de mecanismes de presa de decisions democràtiques a Europa; la Unió Europea no deixa de ser una eina més en favor dels grans capitals i elits a nivell continental.

En definitiva, el pla porta a la classe treballadora a enfrontar-se a una nova ronda d’atacs als seus drets, en una situació econòmica on la crisi i la incertesa seran la característica general de l’economia.

Finalment, CNT exigirà a les administracions que no es sotmetin al marc neoliberal de la Unió Europea, i recorda al govern que, qualsevol sortida a la crisi que no posi una economia amb les persones i les cures al centre, significarà persistir en l’actual model econòmic i social. De ser així CNT posarà tots els recursos al seu abast per combatre-la.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal

Confederació Nacional del Treball