CNT constitueix la Coordinadora d’Intervenció Social de Catalunya

El passat 17 de febrer les diverses delegades sindicals de CNT als centres de protecció a la infància i a l’adolescència on el sindicat té implantació, amb l’equip tècnic del sindicat i el Secretariat Permanent de la CNT de Catalunya i Balears, van constituir formalment la Coordinadora d’Intervenció Social de Catalunya.

Aquesta Coordinadora pretén aglutinar les diverses seccions sindicals ja constituïdes en centres de protecció (tant centres residencials, com centres d’acollida), en els quals ja s’ha activat la lluita sindical, juntament amb companyes i companys afiliats al sindicat que treballen en aquest àmbit.

En els darrers anys el sindicat ha tingut coneixement de les nombroses situacions de precarietat que aquestes treballadores afronten dia a dia en els seus centres de treball. Sobrecàrregues de feina, avaluacions de riscos més que caducades, infraestructures en mal estat, manca de protocols davant les multituds d’agressions que es pateixen (tant físiques, com emocionals), baixes que no es cobreixen i uns torns de nit totalment invisibilitzats. Tot això en un marc de bloqueig de la negociació col·lectiva del Conveni Col·lectiu del sector d’Acció Social, que evidència la necessitat d’un nou model sindical en el sector.

Davant d’aquesta situació, la Coordinadora s’ha formalitzat amb uns objectius ben clars:

En primer lloc, detectar, perseguir i denunciar totes aquelles irregularitats que s’han convertit en «la norma» en molts dels centres on tenim implantació. Ràtios que no es compleixen, contractes en frau de llei, hores extraordinàries que es camuflen com a incidentals, excessiva flexibilitat de les jornades sense preavís ni complements, disponibilitats que no es cobren… Entre moltes altres.

En segon lloc, posar el punt de mira en la situació de les treballadores nocturnes. Ja n’hi ha prou d’invisibilitzar la seva tasca, igual d’important que la de la resta. La gran majoria d’aquestes companyes no perceben cap mena de complement, tot i les conseqüències físiques i socials que comporta aquest tipus de torn. Algunes d’elles treballen sent l’única persona de referència en el centre de treball, totalment soles. I totes elles es troben amb una manca de criteris que clarifiquin unes ràtios concretes pel que fa l’horari nocturn, deixant la decisió en mans de les entitats del Tercer Sector, actuant sota criteris de bona fe i improvisació constant.

En tercer lloc, posar fil a l’agulla perquè les agressions que viuen educadores i educadors als centres de treball no quedin invisibilitzades. Per a portar-ho a terme, el passat dimarts 15 de febrer ens vam reunir amb el Col·legi d’Educadors/es Socials de Catalunya i altres educadors/es del sector. Allà vam poder compartir les nostres experiències en un ambient de cures i escolta. També vam coincidir en l’interès de concretar un protocol que ofereixi una guia homogènia als diferents centres per tal d’afrontar aquests fets.

I finalment, però no menys important, asseure’ns a parlar amb tots els actors que tenen responsabilitats en l’elaboració del nou conveni d’Acció Social. Ja sigui la patronal, la DGAIA, els sindicats majoritaris, així com el poder legislatiu. Pensem que per acabar amb l’actual bloqueig cal incrementar la presència sindical a tots els centres de treball, per poder tenir veritable força i aconseguir millores reals al sector, des de cada centre de treball, empresa a empresa, fins arribar a tot el sector!

Volem convertir-nos en un sindicat de referència en aquest sector i acompanyar a les treballadores en la defensa dels seus drets laborals. Us animem a seguir-nos a les xarxes i a contactar amb nosaltres si voleu més informació.

Coordinadora d’Intervenció Social de CNT a Catalunya
Telèfons: 931818313 / 640 72 96 71 / 640 66 34 78
Correu electrònic: intervenciosocial@catalunya.cnt.es
Twitter: @IntervencioCNT

Enquesta als treballadors/es dels recursos residencials de protecció a la infància i adolescència

Logo de la Coordinadora:

Logo de la coordinació a nivell Vallès Oriental: