CNT davant el govern de coalició: la nostra responsabilitat no pot canviar

Davant del pacte PSOE i Unides Podem que ha donat pas a un nou govern de coalició a Espanya, des de l’anarcosindicalisme, la Confederació Nacional del Treball llança un avís a tots els treballadors i treballadores: No podem confiar en aquesta coalició de progrés ni en cap Govern per a solucionar els nostres problemes.

Parlen de derogar la reforma laboral de 2012, però ignoren que als centres de treball és la pròpia patronal la que imposa la seva visió ignorant la legislació laboral, les sentències judicials i les inspeccions de treball.

Ara més que mai, necessitem un moviment sindical independent, fort i ampli.

Parlen de derogar la reforma laboral de 2012, però ignoren que als centres de treball és la pròpia patronal la que imposa la seva visió ignorant la legislació laboral, les sentències judicials i les inspeccions de treball. És a dir, tot i en el cas que un Govern de progrés implanti una normativa beneficiosa per a les persones treballadores, no existeix capacitat alguna per part del Govern, ni tan sols de la maquinària estatal per assegurar el seu compliment.

La única garantia de respecte a una hipotètica legislació laboral benevolent és la implantació de la organització sindical a tots els centres de treball.

Davant una patronal incomplidora, que aposta per la judicialització permanent dels conflictes laborals i per la repressió de les expressions sindicals que no se sotmeten als seus dictats, la única garantia de respecte a una hipotètica legislació laboral benevolent és la implantació de la organització sindical a tots els centres de treball.

El pacte firmat i publicat a finals de desembre de 2019, camufla sota el discurs de la derogació de la Reforma Laboral del PP de 2012, un redisseny de la Negociació Col·lectiva encaminada a la seva centralització cap a les dues burocràcies sindicals que monopolitzen la firma de convenis col·lectius sectorials. No hi ha una sola menció a les mesures que realment aportarien estabilitat als llocs de treball, com per exemple la nefasta desaparició dels salaris de tramitació en els acomiadaments improcedents que va introduir aquella reforma , en conjunció amb l’abaratiment de l’acomiadament. Ni tan sols hi ha mesures per acabar amb la temporalitat fraudulenta.

No hi ha una sola menció a les mesures que realment aportarien estabilitat als llocs de treball.

És per totes aquestes raons que des de la CNT creiem que estem en un moment en el què és necessària una crida urgent a tots els i les treballadores i a la organització sindical alternativa, real i pràctica, que difereixi del sindicalisme de representació unitària, que és incapaç de fer front a les noves formes d’explotació de la nova economia, pel fet de ser un desfasat i ineficient residu de la conjuntura política i econòmica dels anys setanta del segle passat. Perquè cada nova generació entra en un mercat laboral més precari que l’anterior. Perquè ens trobem davant una transició cap a un canvi tecnològic que amenaça destruir milions de llocs de treball i crear-ne d’altres encara més precaris.

Seguirem prioritzant la organització Directa, empresa per empresa, i la Negociació Col·lectiva. És la única manera d’acabar amb la bretxa salarial, amb la congelació de sous, amb la temporalitat abusiva, amb els accidents laborals i amb les retallades i acomiadaments massius: fiscalitzant quins tipus de contractes es fan, a qui, i quant se’ls paga, coneixent l’entrada i sortida de diners i a què es dediquen per evitar legislacions tramposes i perquè sense aquesta forma de fiscalització no hi ha legislacions laborals bonistes que valguin.

Governi qui governi, la nostra prioritat no pot canviar. La defensa dels nostres drets és la nostra responsabilitat.

Confederació Nacional del Treball

Secretariat Permanent del Comitè Confederal