Martín Villa respondrà davant de la Justícia Internacional per crims contra la humanitat

El proper dia 3 de Setembre es va procedir a prendre declaració per videoconferència, des de la seu de l’ambaixada argentina a Madrid, l’ex-ministre franquista Rodolfo Martin Villa per la seva imputació com a presumpte responsable de diferents actuacions policials contingudes dins de la querella per crims contra la humanitat comesos pel franquisme, que es tramita des d’Argentina per la Jutgessa Federal María de Servini.

Dins de les acusacions que pesen sobre ell es troben entre d’altres, la massacre comesa el 3 de Març de 1976, a Gasteiz, els assassinats policials realitzats durant la II setmana pro amnistia en Euskalherria, l’agressió criminal practicada durant els Sant Fermins de 1978… així com altres actuacions similars amb els assassinats a Alacant, Màlaga, Barcelona, Madrid, Tenerife…

Sorprèn que 42 anys de suposada democràcia, fins ara no s’hagi jutjat a cap dels responsables dels crims del franquisme. Sorprèn encara més que sigui una jutgessa argentina aplicant el dret internacional per crims contra la humanitat, perquè per primera vegada es prengui declaració a un d’ells.

Encara que potser no ens hauria de sorprendre tant, ja que la transacció, que no transició en la qual es va vendre a tots els que van combatre contra el franquisme des de l’inici de la Guerra Civil Espanyola fins a dia d’avui.

Es va vendre la memòria de totes aquelles persones que van morir defensant la Llibertat, la Revolució Social i contra el feixisme. Avui oblidats, i encara tirats en els camps i cunetes per milers, malgrat que els partits en els que van militar han estat al govern.

La denominada querella argentina és la primera i única (de moment) en la qual es demanda la judicialització de tots els crims comesos pel franquisme, des de 1936 fins al 1977, oberta a tots els damnificats que es vulguin personar. En la querella argentina juntament amb altres organitzacions i plataformes es troben a la CNT.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal
Confederació Nacional del Treball