El divendres i dissabte 18 i 19 de març tindrem Carlos Taibo de visita a Granollers, presentant dos llibres seus a l’espai cultural i gastronòmic Anònims (c/ Ricomà, 57).
Carlos Taibo és un pensador i escriptor molt compromès i referent per a molta gent. Autor d’una vintena de llibres, professor de Ciències Polítiques a la UAM –ara jubilat–.
Parlarà sobre la situació a Ucraïna –ell fa molts anys que estudia aquell territori– i sobre alguns aspectes poc coneguts de les reflexions de Karl Marx en el darrer període de la seva vida.
El divendres 18 a les 18h presentarà el seu últim llibre, “Marx y Rusia. Un ensayo sobre el Marx tardío”.
Sinopsi del llibre: En els últims anys de la seva vida Marx va obrir el camí a nous interessos i teoritzacions. Es va apropar, en particular, a un moviment, el dels naròdniki, que havia fet de la comuna rural, a Rússia, un element motor principal d’una original concepció del socialisme. En ella, a diferència de les altres percepcions anteriors de Marx, corresponia a la pagesia un paper singular. Aquest llibre estudia amb vocació pedagògica el recorregut del pensament de Marx en els seus darrers anys i proposa una discussió sobre el desenvolupament històric de les formacions socials i, més enllà d’això, sobre les societats precapitalistes.
Aquí podeu llegir l’Epíleg del llibre.
El dissabte 19 a les 18h presentarà “Rusia frente a Ucrania. Imperios, pueblos, energía”. La primera edició es va publicar el 2014, però ara se n’acaba de publicar una de nova ampliada, en relació als recents esdeveniments.
Sinopsi del llibre: Les tensions entre Ucraïna i Rússia, amb les potències occidentals de rerefons, han reaparegut el 2022. Amb vocació pedagògica, però també amb la de contestar bona part del discurs que els nostres mitjans de comunicació ofereixen, aquest llibre es proposa analitzar les claus fonamentals d’aquestes tensions. Al respecte sospesa la condició contemporània dels dos països, la crisi ucraïnesa de principis de 2014 i les diferents trames que s’han revelat a Crimea i a la Ucraïna oriental. Aporta alhora una reflexió crítica sobre el paper que en tot allò anterior correspon a Estats Units, a la Unió Europea i a la pròpia Rússia.
A la seva web podeu llegir alguns articles que està escrivint aquests dies sobre el tema. També podeu llegir un article recent de l’autor a la Directa o una entrevista recent a Crític.