El 19 de juliol de 1936, per primer cop en la història de la humanitat, la classe treballadora va derrotar un exèrcit professional en el seu intent de cop d’estat. A Barcelona i tot Catalunya les organitzacions de treballadors i treballadores, encapçalat per la militància de les organitzacions llibertàries i especialment dels sindicats de la CNT, van no només poder frenar l’intent del cop d’estat a la II República Espanyola del 18 de juliol, si no que van derrotar-lo. Tot seguit posant en marxa el procés revolucionari socialista i llibertari més profund mai vist: la Revolució Social de 1936.
Granollers, ciutat de llarga tradició obrera i anarquista, no va ser una excepció. Derrotats els elements insurrectes feixistes, la militància de la CNT, la FAI, les Juventuts Llibertàries i Mujeres Libres van posar en marxa el procés revolucionari també a la ciutat. Col·lectivitzada la industria i el camp, conformada la Columna Vallès Oriental que marxaria al front a defensar les conquestes revolucionàries del poble treballador es creen els diversos Comitès Revolucionaris que gestionarien, entre d’altres, l’economia, l’educació, la cultura, la sanitat, l’accés a l’habitatge i l’oci.
Una revolució que, si bé truncada per l’escenari de guerra, va arribar a ser tant profunda en el seu desenvolupament que avui encara és estudiada en profunditat per multitud de càtedres de les principals universitats del món. La vigència de l’obra constructiva de la revolució social es fa palesa per les mancances del model vigent. La resposta a problemes socials que en ple segle XXI encara no han pogut ser solucionats per l’actual règim esperona la reivindicació d’una societat llibertària on l’economia es basa en l’autogestió i la democràcia directa.
Per tal de commemorar el 85è aniversari de la revolució social del 19 de juliol de 1936, el sindicat CNT en col·laboració amb l’Assemblea Llibertària del Vallès Oriental, ha organitzat el dilluns 19 de juliol de 2021 un programa d’actes a la Plaça Maluquer i Salvador a partir de les 18.30 hores.
El programa inclou per una banda l’actuació musical de «La Garibanda», integrada pels músics Albert Cruz, Xavi Miró, Pitu Andreu, Toni Cuesta i Ferran Puig, que interpretarà algunes de les cançons revolucionàries de la època, i per l’altra l’exposició «El Granollers obrer i revolucionari (1850 – 1936)», que repassarà la història i principals esdeveniments del moviment obrer, anarquista i revolucionari de la capital del Vallès Oriental a través de reculls de premsa, imatges i documents de la època procedents de l’arxiu municipal no publicades fins el moment.
Finalment s’han convidat diversos ponents que abordaran els fets històrics i les conquestes revolucionàries del moment, així com per a contextualitzar la vigència de les propostes llibertàries en el moment actual. Intervindran Sonia Turón, afiliada a la CNT de L’Hospitalet de Llobregat i Presidenta de la Fundació Anselmo Lorenzo, amb seu a Madrid; Just Casas, afiliat a la CNT de Terrassa i professor d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Carlos Taibo, escriptor, divulgador llibertari i professor de ciències polítiques a la Universitat Autònoma de Madrid.
Un pensament a “85è aniversari de la revolució social del 19 de juliol de 1936”
Els comentaris estan tancats.