CNT denuncia el caos als centres assistencials de menors amb l’estat d’alarma

  • El personal de centres com els C.R.A.E. pateix sobrecàrrega de feina i manca d’informació

La Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) ha emés avui una circular que el sindicat considera insuficient mentre que a les empreses s’agreuja la manca de recursos dedicats a prevenció de riscos laborals i mala organització d’horaris i treball que ja es venia donant.

El Sector de la Intervenció Social del sindicat CNT al Vallès Oriental porta reclamant a les empreses on té implantació que els Serveis de Prevenció actualitzin les avaluacions de riscos i les planificacions d’activitat preventiva per tal d’establir les mesures adequades per a prevenir els contagis pel virus CORVID-19.

Els Centres Residencials d’Acció Educativa són centres on resideixen infants tutelats per l’administració, i per tant amb el tancament de les escoles han de romandre als CRAE durant el període establert per la pròpia administració. Però es dona la situació que el personal que n’és responsable són els professionals dels centres: educadores socials i personal de serveis, que són personal laboral de les empreses o entitats que gestionen els centres.

El sindicat denuncia que el caos que es pateix en aquests centres és enorme i s’acumula a la llarga llista de problemes que pateix el sector: manca de personal, manca de formació i inversió en mesures de seguretat i salut laborals, impossibilitat de conciliació laboral i familiar, jornades prolongades i manca de descansos… Són ara alguns dels principals problemes que s’acumulen a una situació inèdita al sector, on els infants han de quedar confinats als centres però ni la DGAIA ni les empreses proporcionen mesures eficaces, ni tampoc es consulta a les plantilles sobre com abordar la gestió de la situació.

Això evidencia un cop més, en opinió de CNT, que és el propi personal dels centres qui assumeix al final la càrrega real de fer front a les situacions del dia a dia. L’efecte de la situació d’alarma actual només agreuja i evidència una problemàtica del sector amb un conveni sectorial amb salaris congelats des de fa 10 anys, la manca de voluntad de l’administració de fer front a les polítiques neoliberals que aboquen el sector de les cures a la marginació en la nostra economia, i la complicitat de patronals i sindicats majoritaris a través de la taula del tercer sector.

Finalment CNT recorda a tot el personal del sector que poden acudir al sindicat i a través d’aquest posar denuncies a la Inspecció de Treball o obtenir assesorament i suport, a més a més d’aconseguir representació sindical totalment independent: sense subvencions ni alliberats sindicals.

Confederació Nacinal del Treball del Vallès Oriental
Sector de la Intervenció Social