Ser anarquista no és cap delicte

El dijous 11 de març de 2021 el moviment llibertari de la comarca ha convocat una concentració a les 19.00 hores a la Plaça de la Porxada de Granollers, reclamant la posada en llibertat de les anarquistes detingudes a Barcelona els darrers dies.

Des de CNT considerem que s’ha dut a terme una persecució i muntatge policial i mediàtic que no està respectant la presumpció d’innocència de les persones detingudes, alhora que se les està criminalitzant per la seva ideologia política anarquista.

“La ideologia anarquista  ha estat una de les ideologies que més ha fet pel progrés social del nostre país al llarg de la seva història”.

En aquest sentit ens preocupa la deriva criminalitzadora que suposa escarnir públicament unes detingudes en el context dels aldarulls i protestes socials que s’estan vivint a Catalunya des de fa mesos, i que les darreres setmanes van agafar una especial intensitat amb la detenció del raper Pablo Hasél.

 

D’una banda es vol fer passar que la violència i aldarulls han estat instigats per un grup determinat de persones d’ideologia anarquista, obviant així la necessitat d’explicar de forma més profunda les causes del malestar social que travessen diverses capes de la població actual: atur juvenil, situació econòmica i sociosanitària, precarietat laboral, la problemàtica de l’accés a l’habitatge, la desigualtat de gènere, la discriminació racial, etc.

Per contra, la ideologia anarquista de la qual se’ls presenta com a culpables en entorns policials i mediàtics, ha estat una de les ideologies que més ha fet pel progrés social del nostre país al llarg de la seva història: des de l’impuls de sindicats i cooperatives de treballadors, la creació d’escoles racionalistes i ateneus per a la formació dels fills i filles de la classe treballadora, així com la creació del teatre anarquista, colles excursionistes o, sense anar més lluny, impulsor i defensor del moviment alliberador de la dona a través de campanyes pel control de natalitat, el dret a l’avortament lliure i gratuït, els drets dels col·lectius LGTBI, les campanyes contràries al servei militar obligatori i contra les guerres, la lluita per l’ecologia i la defensa pel territori, etc. L’anarquisme va impulsar la transformació més gran democràtica i social de l’economia del nostre país amb la revolució social de 1936, va impulsar la creació de les milícies que van aturar el cop d’Estat feixista d’aquell any, i van seguir lluitant contra l’ocupació nazi a França o el règim franquista a casa nostra.

Ser anarquista no és cap delicte, i des de la CNT del Vallès Oriental com a sindicat anarcosindicalista compromès amb la defensa de les llibertats individuals i col·lectives fem una crida a participar de la concentració en defensa de la presumpció d’innocència de les detingudes, la seva posada en llibertat immediata, i que els partits polítics que estan negociant la formació del nou govern a Catalunya no utilitzin la seva condició d’anarquistes com a cap de turc per no aprofundir en les causes de la població a Catalunya. Així només alimentaran més frustració i desafectació de la població cap a les seves institucions.

 

Confederació Nacional del Treball del Vallès Oriental

Comitè Local