La Llibertat Sindical està en risc a l’Associació Asteroide B-612

  • L’entitat ha acomiadat recentment la delegada sindical de la Secció Sindical de CNT

  • CNT és l’únic sindicat amb implantació a l’entitat amb una important presència entre el personal assalariat

L’Associació Asteroide B-612, entitat del tercer sector que gestiona diversos centres d’acció social per infants en situació de risc, està demostrant no respectar la llibertat sindical de les seves treballadores. Recentment l’entitat ha acomiadat de forma fulminant la delegada sindical de la Secció Sindical de CNT a l’entitat.

Fruit del creixement del sindicat a l’entitat a principis d’any es va constituir la Secció Sindical de CNT d’empresa que aglutina el conjunt d’empleats a l’entitat. No obstant això, des d’un primer moment la Direcció de l’entitat va adoptar una actitud continuada limitant l’actuació de la secció sindical com, per exemple, no facilitar informació sobre prevenció de riscos laborals, bloquejar informació que enviava el sindicat a la secció o, sense anar més lluny, el no reconeixement de la delegada de la Secció Sindical.

Finalment, mentre la representant sindical es trobava en situació de baixa mèdica, l’empresa li va comunicar el seu acomiadament disciplinari al·legant una suposada situació d’assetjament que no és capaç d’acreditar en cap moment. Malgrat haver passat diverses setmanes des d’aquests fets, a sobre, l’empresa encara no ha abonat la liquidació a la treballadora mostrant -a criteri dels serveis jurídics del sindicat- mala fe.

Per al sindicat CNT aquests fets són especialment greus perquè suposen una vulneració del dret fonamental a la Llibertat Sindical que, a criteri de la central anarcosindicalista, és especialment preocupant tractant-se d’una entitat dedicada a les tasques de cures de col·lectius vulnerables i en situació de risc, adjudicatària de contractes de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència DGAIA de la Generalitat de Catalunya.

Pròximament el sindicat reclamarà a la Direcció de l’Associació Asteroide B-612 que rectifiqui i readmeti a la delegada sindical de la Secció Sindical de CNT. L’acte de conciliació previ al judici per acomiadament tindrà lloc el dia 27 de setembre. CNT considera que encara hi ha marge per a reconduir la situació, readmetre la treballadora i establir unes noves bases de relació entre la Secció Sindical i la Direcció de l’entitat que ajudin a millorar conjuntament les relacions laborals d’un col·lectiu tan castigat per la crisi social i sanitària de la COVID-19.