Les 7 claus de la nova pròrroga dels ERTO i del RD 30/2020

S’acaba de publicar el RDL 30/2020 i des de la CNT València realitzem un breu resum dels aspectes més importants del decret, no només en referència a la pròrroga dels ERTE sinó del conjunt de les mesures laborals que afecte als i les treballadores. Ho resumim en set claus.

RDL 30/2020 de 29 de setembre: Subratllat en els seus aspectes essencials

 

  1. Es permet la pròrroga automàtica dels ERTE per causa de força major que ja s’han aplicat fins ara, en qualsevol sector, fins el dia 30 de gener de 2021.
  2. Els ERTE dits per causes objectives (ETOP) relacionats amb el COVID19 es mantenen i es permet la seva pròrroga. Es crea un nou tipus de ERTE per limitació de l’activitat en cas de rebrot o per limitacions de les Administracions en determinats sectors econòmics afectats.
  3. Per rebre la prestació per atur segueix no sent necessari disposar del període mínim cotitzat i NO es redueix la quantitat al 50% de la base reguladora. Se seguirà percebent el 70% de la base, tot i haver superat els 180 dies de suspensió. Aquesta prestació no es descompta del total d’ingrés en prestacions fins l’u de gener de 2022. Si que pot afectar en canvi a les prestacions rebudes a partir de l’u d’octubre del 2026.
  4. No es podran efectuar acomiadaments ni extincions de contracte al·legant com a causa la COVID19. La duració dels contractes temporals se suspèn durant l’ERTE, pel què la data de la seva finalització s’aplaça el que duri la suspensió. A més, les empreses que rebin exoneracions no podran realitzar acomiadaments durant sis mesos més o hauran de tornar els diners.
  5. Continua la prohibició de realitzar hores extres, contractacions noves i externalitzacions, excepte per causes legals i justificades de manera objectiva.
  6. S’estableix una nova prestació extraordinària per als fixes discontinus que s’hagin vist afectats per la COVID19 i als quals se’ls esgoti la prestació d’atur. Es millora allò disposat en normatives anteriors al protegir també a la persona que es quedi sense prestació ni subsidi, tot i que el fet causant s’hagi produït amb anterioritat a la vigència del present RDL.
  7. Es permet comptabilitzar un ERTE amb una altre feina a temps parcial sense perdre la prestació d’atur. S’haurà de sol·licitar però al SEPE la devolució de la prestació després de la formalització del nou contracte. Això abans del 30 de juny del 2021, i tenint en compte que la demanda podrà ser rebutjada per silenci administratiu en el plaç d’un més.

Un resum molt breu en set claus per entendre les mesures normatives que afectaran les relacions laborals els propers mesos. Els nostres serveis jurídics estan a disposició per a qualsevol dubte o consulta, així com tot l’assessorament necessari.

Traducció del text original de CNT València.