Campanya contra la repressió obrera a Myanmar

L’exèrcit càrrega contra les manifestacions de les treballadores
La patronal birmana exigeix «posar orde» a Birmània

És tristament sabut que el passat 1 de febrer l’exèrcit birmà va donar un cop d’estat per a instal·lar a una junta militar en el poder. Va posar així fi a la caricatura de democràcia que havia existit a Myanmar fins avui. Des de llavors, la detenció i l’enjudiciament de les figures més conegudes de l’oposició democràtica han ocupat un lloc destacat en els mitjans de comunicació. Tots i totes hem vist també les esquinçadores escenes de la brutal repressió amb la qual s’ha respost al moviment de protesta contra la junta. Les víctimes mortals es compten per centenars, en un incessant degoteig macabre. Ciutats i pobles sencers que s’havien declarat en rebel·lia han estat arrasats per les forces estatals.

“És el moment, amb la col·laboració de tots i de totes, de fer valer la solidaritat internacional”.

Els atacs armats contra els qui es manifesten no són l’únic instrument que es val l’exèrcit per a disciplinar a la població contestatària. En paral·lel a aquestes criminals matances, s’ha instal·lat un règim de terror en la vida quotidiana, en pobles, barris i centres de treball, que inclou una forta repressió sindical. En els últims anys, es venia desenvolupant a Myanmar un moviment obrer de base molt actiu i militant, que estava guanyant una forta presència en sectors com el tèxtil. Ara, com ens temíem, els amos de fàbriques i telers no han trigat a recórrer als uniformats per a intentar aixafar-ho.

Les nostres companyes de FGWM (Federation of General Workers Myanmar) ens informen que des del final de la vaga general, al març passat, els patrons se serveixen de l’exèrcit per a posar fi a qualsevol conflicte laboral manu militari. És més, sovint col·laboren activament amb la junta per a perseguir les sindicalistes més reconegudes i a les dissidents destacades.

D’aquesta manera, les representants sindicals són perseguides tant per la seva defensa dels drets de les treballadores com pel seu paper en l’oposició al règim militar, per alçar la veu en les manifestacions, per exigir condicions laborals dignes o per convocar a la vaga general. Sovint, han hagut de fugir de les seves cases i abandonar el lloc de treball, per la qual cosa s’han vist abocades a una situació molt precària, en constant risc de ser denunciades per un patró venjatiu i detingudes, torturades o executades sumàriament per un exèrcit criminal.

CNT i CIT entenem que qualsevol suport internacional ha d’ajustar-se al que necessiten els treballadors i les treballadores que s’organitzen sobre el terreny. No, per descomptat, al que pugui semblar més convenient a qui segueix la situació des d’un altre context. Independentment de l’encertades, o no, que siguin les nostres valoracions, són les protagonistes del conflicte els qui decideixen sempre els paràmetres de les seves lluites i els qui prenen les decisions. És un principi federatiu bàsic. Per això, hem demanat a les nostres companyes que ens indiquin de quina manera es pot materialitzar la solidaritat en aquest cas. Es pot comprovar la seva resposta en les cartes adjuntes.

Aquest és l’origen d’aquesta campanya. Mal que ens pesi, no està en nostres acabar immediatament amb el règim militar ni impedir les massacres. Elles ho saben bé. Però sí que podem, en la mesura de les nostres possibilitats, contribuir a eliminar aquesta pota del terrorisme patronal, component important del règim repressiu amb el qual se sotmet a la població de Myanmar.

Per a aconseguir-ho, convidem a totes les organitzacions sindicals i obreres afins, a totes les persones que estiguin en contra del brutal cop d’estat a Myanmar i del terror que l’exèrcit birmà ha impost sobre la població, a subscriure la petició adjunta i a col·laborar en la presenta campanya.

És el moment, amb la col·laboració de tots i de totes, de fer valer la solidaritat internacional. En un planeta cada vegada més connectat i globalitzat, no podem donar-nos el luxe de pensar que la lluita contra l’autoritarisme i la repressió sindical en qualsevol racó del globus no ens competeixen.
Signa la petició, difon la campanya, col·labora per a posar fi al doble terror de l’exèrcit i els patrons!

Qualsevol persona interessada a conèixer amb més profunditat el tema pot posar-se en contacte a través del correu exteriores@cnt.es

Secretaria d’Exteriors del Comitè Confederal